måndag 24 januari 2011

Hej! Idag består inlägget av en liten berättelse och några småtråkiga vinterbilder. Här kommer berättelsen.

Det var en gång för länge sedan, då fanns det folk som sa neger. Till lite allt möjligt sa de neger, för det kunde betyda både ovanligt korkad och en mörkhyad människa, eller både och, för de flesta tyckte att det fanns många likheter mellan de grupperna. De kallades av vissa rasister.

Sedan fanns det sådana som jag. Vad var jag då? Vem var jag? Jag var nog bara en arg jävel. Arg och smart, eller arg och gnällig för vissa och smart och modig för vissa. Jag blev chockad, och arg när någon sa något rasistiskt. Som när en klasskompis på en lektion och trummade i otakt på något bord och sjöng: ”Greger är en neger, Greger är en neger!”. Jag blev otroligt förvånad, nej inte över vad han sjöng, för det hade jag nog redan vant mig vid, nej utan hur omgivningen reagerade. Eller på hur omgivningen inte reagerade. Eller en annan gång, när vi läste musikhistoria och min lärare använde ordet neger i undervisningen. Då blev jag arg och tänkte gå där ifrån, men jag gjorde det aldrig. Jag är fortfarande i chock efter det, för så trodde jag verkligen, vekligen inte att man sa. På den tiden kändes det som om jag kom från en annan värld. Eller i alla fall en annan plats och en annan tid. Nu har omvärlden kommit i kapp mina tankar, det är skönt, skönt att rasisterna inte längre finns, för de var en av de få sakerna som jag var vekligt rädd för.

Allt det här är sant. Nästan. Nej det är det inte. Mycket är önsketänkande. Okej, nästan allt är önsketänkande. Rasisterna finns fortfarande, och om jag ska vara helt sanningsenlig så borde jag inte skriva i dåtid, eftersom det här inte hände för länge sedan. Det händer nu. Just nu. Rasisterna finns fortfarande. Alltså är jag rädd. Det menar jag vekligen. Väldigt rädd. Vad häder?

Oj, det där blev djupt, jaja, jag kände bara att jag behövde skriva av mig. Här kommer de lovade bilderna. Om du föresten har några åsikter om min blogg i allmänhet, mina foton eller mina texter och åsikter skulle det vara kul om du ville skicka ett mail till mig. Skulle vara kul med lite komentarer och reaktioner... Min mailadress finns uppe i det högra hörnet... Ha det bäst och hoppas att ni gillar bilderna!